Kaynakça Nasıl Yazılır

Tez yazım sürecinde “Kaynakça Nasıl Yazılır?” sorusunu arama motorlarına yazmayan öğrenci yok denecek kadar azdır. Bu sebeple Metod Danışmanlık olarak “Kaynakça Nasıl Yazılır?” bu yazıyı sizler için hazırladık. 

Yazılan tezlerde referans gösterilen bütün atıf veya dipnotların bulunduğu listeye kaynakça adı verilmektedir. Burada en çok dikkat edilmesi gereken husus, tezde referans verilen tüm atıfların kaynakçada olması gerektiğidir. Dünya genelinde kullanılan birçok kaynak gösterme şekline rastlanılmaktadır. En çok kullanılan kaynak gösterme formatlarıysa; Turabian, Chicago, IEEE, MLA, APA. Ancak bunlardan MLA ve APA olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazıda ülkemizde en çok kullanılan APA formatına göre “Kaynakça Nasıl Yazılır?” sorusuna cevap verilecektir.

 

APA Formatında Kaynakça Nasıl Yazılır?

Metin İçinde Kaynak Gösterme

Tez boyunca kullanılan çalışmalara yapılan atıflar parantez içinde verilir. Bu kaynakların ayrıntılı künyesine kaynakçada yer verilir. Metin içinde yapılan atıflarda parantez içinde yazar ve tarih belirtilir. Metin içinde verilen her kaynak, tezin kaynakça bölümünde mutlaka yer almalıdır!

Doğrudan Atıflar

Bu şekilde yapılan alıntılarda özgün anlatım hiç değiştirilmez, imlâ hataları da olduğu gibi yazılmalıdır. Alıntı yapılacak ifadeler 40 kelimden az ise çift tırnak (“) içinde verilir. Tırnak işareti kapatıldıktan sonra ilgili kaynağa gönderme yapılır. Bu göndermede, alıntı yapılan kaynağın yazarının soyadı, tarih ve sayfa numarasına yer verilir: https://apastyle.apa.org

Esere Cümle Başında Atıf Yapma

Cümlenin başında bir esere atıf yapıldığında eserin yazarı/yazarlarının ismi yazılır karşısına parantez içinde eserin tarihi yazılır. Dolaylı atıflarda sayfa numarasının verilmesine gerek yoktur: https://apastyle.apa.org

Örnek:

Kara (2015) eğitim alanında yaptığı çalışmalarla eski tezleri çürütmüş, yeni bir paradigma geliştirmiştir.

Esere Cümle Sonunda Atıf Yapma

Bir esere cümlenin sonunda atıf yapılacağı zaman parantez içinde yazarın soyadı ve eserin tarihi verilir.

Örnek:

On altıncı yüzyılda Avrupa’da bütün yeni yükselen çıkarları kralların çıkarıyla buluşurdu. Bu bakımdan “on altıncı yüzyılda tüm yollar krala çıkardı” denmiştir (Sabine, 1995).

Kaynakça Nasıl Yazılır?
Kaynakça Nasıl Yazılır?

 

APA Yöntemine Göre Kaynakça Hazırlama

Dergilerde (Süreli Yayınlarda) Yayımlanan Makaleler

Süreli yayınlarda (dergiler, bültenler) yayınlanan makaleler kitaptan bazı yönleriyle farklılık taşımaktadır. Dergilerde yayınlanan makalelerde cilt ve sayı bilgisinden sonra virgül konur ve makalenin yer aldığı sayfalar belirtilir.

Kaynakça Nasıl Yazılır?
Kaynakça Nasıl Yazılır?

 

Kitap ve Kitap Bölümleri

Kitaplarda da dergilerde olduğu gibi yazarın soyismi, ismi ve tarihten sonra eser adı yazılır. Ancak editörlü kitaptaki bir bölüme kaynakçada yer verildiğinde dergi makalelerinde olduğu gibi sayfa numaraları yazılır.

Kaynakça Nasıl Yazılır?
Kaynakça Nasıl Yazılır?

 

Bu içeriğimizin de sonuna geldik. Dilerseniz tez danışmanlık almak için bizimle iletişime  geçebilirsiniz.

 

İçerik gizle

Hemen Ara